Nieuws

Behoefteonderzoek Vrijeschool Pabo

Driekwart van de vrije-basisscholen verwacht een toename in hun behoefte aan docenten

In opdracht van de Vrijeschool Pabo hebben we onderzoek uitgevoerd onder vrije-basisscholen in Nederland. Het doel van dit onderzoek was om de behoefte aan vrijeschooldocenten voor de komende vijf tot tien jaar inzichtelijk te maken. Een groot aantal vrije-basisscholen (78) heeft deelgenomen aan de online enquête. We zetten de belangrijkste uitkomsten op een rij.

Voor de komende vijf jaar:

  • verwacht 77% van de vrije-basisscholen een toename in hun behoefte aan docenten. Slechts 3% geeft aan dat hun behoefte af zal nemen en het resterende deel verwacht dat hun behoefte gelijk blijft;
  • ontstaan er naar verwachting minimaal 228 tot maximaal 462 vacatures voor vrijeschooldocenten, door uitbreidings- of vervangingsvraag.

Voor de periode vanaf vijf tot tien jaar:

  • verwacht 39% van de vrije-basisscholen een toename in hun behoefte aan docenten;
  • ontstaan er naar verwachting 168 tot 335 vacatures voor vrijeschooldocenten, door een uitbreidings- of vervangingsvraag.

Vrije-basisscholen verwachten dus dat hun behoefte aan docenten gedurende de komende tien jaar zal groeien. Voor de eerste vijf jaar verwacht een groter percentage vrije-basisscholen een toename in die behoefte dan voor de daaropvolgende vijf jaar (respectievelijk 77% versus 39%). De voornaamste reden van dat verschil is dat vrije-scholen nog geen (goed) zicht hebben op hun behoefte over vijf jaar. Verder verwachten vrije-basisscholen in het Zuidoosten van Nederland vaker een toename van hun behoefte aan vrijeschooldocenten dan scholen in het Noordoosten.

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u per mail contact opnemen met Leonard Terwisscha, projectleider bij Lexnova via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

 

Stel direct uw vraag

 

 

Contact

Locatie Groningen:
Ossenmarkt 5
9712 NZ Groningen

E-mail: vragen@lexnova.nl

Telefoon: 050 313 11 33
Mobiel: 06 29 11 92 09

Aangesloten bij

fairdata MOA logo

 

Lid van MOA2

 

logo VNG Realisatie2