Overheden

Draagvlakonderzoek Energietransitie

De uitvoering van het vastgestelde Klimaatakkoord brengt grote opgaven met zich mee. We gaan met elkaar de CO2-uitstoot sterk verminderen. Overheden, inwoners, bedrijven en instellingen krijgen hier volop mee te maken. De wijze waarop de verschillende partijen hierbij worden betrokken, het creëren van draagvlak, acceptatie en de wijze van participatie vormen belangrijke aandachtspunten.

Het is van meerwaarde dat met name overheden zich tijdig verdiepen in gewenste en passende vormen van participatie. In het Klimaatakkoord en bij de opstelling van de zogeheten Regionale Energiestrategie (RES), is participatie immers een belangrijk thema. Een peiling onder inwoners of overige doelgroepen blijkt een uitstekend instrument om gewenste vormen van participatie te achterhalen!

Recentelijk hebben onderzoekers van Lexnova in opdracht van de Provinciale Staten van Drenthe een uitgebreide inwonerspeiling uitgevoerd onder de inwoners van de provincie Drenthe naar de gewenste betrokkenheid bij de energietransitie en welke rol Provinciale Staten hierbij kan spelen. Dit onderzoek leidde tot zeer nuttige inzichten over gewenste vormen van participatie.

Voor overheden (gemeenten en provincies) en in het kader van de Regionale Energiestrategie (RES) is het houden van een peiling onder inwoners - of een draagvlakonderzoek - van meerwaarde. U kunt daarbij ook andere doelgroepen betrekken, zoals het bedrijfsleven (ondernemerspeiling energietransitie) of maatschappelijke instellingen.

In de onderstaande brochure treft u meer informatie aan over het uitvoeren van peilingen in het kader van de energietransitie.

Brochure Draagvlakonderzoek Energietransitie (PDF)

Heeft u vragen of bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor een op maat gemaakte peiling in uw provincie of gemeente? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 050-3131133.

 

 

 

Stel direct uw vraag

 

 

Contact

Locatie Groningen:
Ossenmarkt 5
9712 NZ Groningen

E-mail: vragen@lexnova.nl

Telefoon: 050 313 11 33
Mobiel: 06 29 11 92 09

Aangesloten bij

fairdata MOA logo

 

Lid van MOA2

 

logo VNG Realisatie2